PolishPLEnglish (UK)

Twardość i stabilność drewna

Twardość i stabilność drewna

W zależności od intensywności ruchu w poszczególnych pomieszczeniach oraz panujących warunków wilgotnościowych i temperaturowych powietrza, warto zastanowić się na wyborem właściwego gatunku drewna, np. w salonie nasilenie ruchu jest bardzo duże, więc pożądaną cechą drewna będzie duża twardość drewna. Do takich gatunków należą iroko, wenge, kepas czy merbau, natomiast w kuchni czy łazience istotnym parametrem decydującym o wyborze będzie stabilność drewna. Do stabilnych gatunków zaliczyć możemy np. merbau, teak, sapelle czy doussie.

Klasy twardości drewna według Janki

 

 I - drewno bardzo miękkie
II - drewno miękkie
III - drewno średnio twarde
IV - drewno twarde
V - drewno bardzo twarde
VI - drewno twarde jak kość

 

 Klasy twardości drewna według Brinella 

 

 I – drewno miękkie
II – drewno średniej twardości
III – drewno twarde
IV – bardzo twarde drewno

 

Praca i stabilność drewna

Ze względu na zmiany wilgotności i temperatury w pomieszczeniach, każde drewno pracuje w mniejszym lub większym stopniu. Największe znaczenie ma skurcz styczny i promieniowy, a dokładniej różnica między nimi zwana paczeniem drewna. Im jest większa, tym drewno jest mniej stabilne.